Vinthundshalsband

Vinthundshalsband – en helt egen värld

Vinthundshalsband röd
Vinthundshalsband till Italiensk vinthund

En vinthundsnovis lärdomar

När jag fick uppdraget att sy ett vinthundshalsband så blev jag lite nyfiken på modellen, Googlade och hittade en för mig helt ny värld! Insåg att jag behövde få lite mer kött på benen innan jag började och tog hjälp av den fantastiska Facebookgruppen Vinthundar i Sverige, dess hjälpsamma deltagare lärde mig massor. Även om jag bara har börjat min kunskapsresa så vill jag ta er med på den.

Vinthundar – en ny värld med lång historia

Jag kan inte undvika att fascineras av vinthundens historia där det nämns faraoner, gamla greker, kungar och att de ska ha kommit med Romarna till England runt Jesu födelse ger i alla fall mig ett nytt perspektiv.

Är du också nyfiken kan du läsa mer på exempelvis Svenska Vinthundsklubben, K9 Magazine, Show Sight eller lyssna på podden Examining the history of sighthounds med Bo Bengtsson

Vinthund – från mini till maxi

I grupp 10 inom Svenska Kennelklubben ingår ett 20-tal olika raser, från den lille Italienaren (Italiensk vinthund) som är något högre än en skollinjal till den Irländska jätten (Irländsk varghund) som inte bör vara lägre än ett matbord.

Vinthund – jakthund

Gemensamt för dem är att de är smäckra, högresta hundar som är byggda för hetsjakt, de använder synen för att identifiera och sedan springa i kapp sitt byte. Hetsjakt är en utdöd jaktform men hundens egenskaper finns bevarade och används idag på kapplöpningsbanan.

Jag har dock fått lära mig att en kopplad hund som jagar med synen och som kan accelerera fort verkligen riskerar att skada sin nacke och hals när kopplet tar stopp och därför ställs höga krav på ett bra halsband.

Vinthund – lång, smäcker hals

För mig som halsbandsmakare är det självklart vinthundens långa smäckra hals som jag främst associerar till när jag tänker på en vinthund. Men jag har nu lärt mig att det inte är ovanligt att dess huvud är mindre än halsen, viket gör att en sådan vinthund kopplas annorlunda än en mer vanlig hund. Halsbandet ska sitta högt upp nära nacken och fästas tight, jag hittade en (för mig iaf) informativ video på https://www.barleykennels.co.uk/care/collars

Valet mellan ett fast halsband, halvstryp/martingal eller sele styrs av hundens anatomi och vad hud och dess tvåbenta följeslagare föredrar.

Mitt intryck är att när det gäller halsband vill de flesta med rätta ha breda halsband till sina vinthundar och att brett för en vinthund är betydligt bredare än till en ”vanlig” hund, från 4 cm till den lille italienaren och över 10cm till de större vinthundarna.

Vinthund – skav

De släthåriga vinthundarna har lätt att få pälsen skavd eller rent av skavsår av vassa kanter och hårda material, därför föredrar de flesta som svarade på min fråga i Facebookgruppen ett halsband som är fodrat och vadderat, gärna med foder av mocka för att sitta stadigt.

Vinthund – lättvikt

Då vinthundar är lättviktare med lång hals och breda halsband är det önskvärt att halsbandet väger så lite som möjligt.

Här hittar du mina vinthundshalsband detta utbud kommer att utvecklas och jag skräddarsyr efter dig och din hunds behov.